perjantai 2. tammikuuta 2009

Miau-hattu


Pitkän tauon jälkeen nyt blogitekstisuoni pulppuaa! :)

Tilda-foorumilla oli pipo/hattu-muoti"esitys". Siellä näin Biibun ihastuttavan kisuhatun ja pakkohan sitä oli sitten saada samanlainen. Löysin Miau-hatun ohjeen osoitteesta http://www.ullaneule.net/0106/ohjeet_miauhattu.html ja hain Novitan Huopasta kaupasta. Pikkuisen rukkasin ohjetta ja tein Fiialle sopivan hatun. Tämä taas puolestaan on mun oma! Tässä seuraa ohjeet, jotka siis ullaneuleen ohjeesta muokattu:

Lanka ja langan menekki

Novitan Huopanen. n. 150 g

Puikot

Käytin nro 10 sukkapuikkoja, mutta pyöröpuikot olisivat kyllä paremmat.

Ohje

Luo puikoille 86 s. ja neulo sileää oikeaa pyöröneuleena 60 kerrosta. Päättele silmukat kahdelta puikolta yhteen virkkuukoukulla. Näin saat siistin sauman päälliosaan. Vaihtoehtona on ommella laki yhteen neulalla ja langalla. (Niin mä tein, kun en löytänyt sitä koukkua...)

läpät

Poimi silmukat korvaläppiä varten luontikerroksesta siten, että molempiin läppiin tulee 23 s. Otsan puolelle läppien väliin jää 22 s. ja niskan puolelle 14 s.
Neulo sekä oikeilla, että nurjilla kerroksilla ensimmäinen ja viimeinen silmukka oikein (reunasilmukka). Neulo ensimmäinen, eli nurjan puolen kerros. Tee läpän jokaisella oikean puolen kerroksella kaksi kavennusta kumpaankin reunaan eli neulo reunasilmukka, tee ylivetokavennus, (nosta yksi silmukka neulomatta oikealle puikolle, neulo yksi silmukka, nosta neulomaton silmukka neulotun silmukan yli ) ja kun jäljellä on kolme silmukkaa, neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen, neulo reunasilmukka. Nurjan puolen kerroksilla ei tehdä kavennuksia. Ylivetokavennettu, eli nurjalla puolella toiseksi viimeinen silmukka, neulotaan kiertäen nurin. Jatka kunnes silmukoita on jäljellä neljä. Neulo reunasilmukat normaalisti ja keskimmäiset 2o yht. Neulo sitten kaikki jäljellä olevat kolme silmukkaa nurin yhteen. Katkaise lanka. Tee toinen läppä samoin.

Läppien päihin pujotin n 130 cm pitkiä langanpätkiä 8 kpl ja jätin päättelystä jäävän langan yhtä pitkäksi. Tällöin sain 9 kpl lankaa, jotka letitin. Nauhoista jäi aika pitkät, mutta niin halusinkin.

Viimeistely

Päättele langan päät. Laita hattu pesukoneeseen parin kylpypyyhkeen kanssa ja pese 40 asteen normaalipesuohjelmalla pyykinpesuaineen kanssa ilman huuhteluainetta. Hienopesu ei todennäköisesti riitä huovuttamaan hattua riittävästi. Ota hattu pesukoneesta ja muotoile sitä tarvittaessa käsin venyttämällä oikean kokoiseksi. Anna kuivua. Hatun pinnan saat siistiksi ja ihanan pörröiseksi harjaamalla sitä hiusharjalla. Tällöin siitä lähtevät myös mahdolliset pyyhkeistä irronneet nukat. Jos haluat hatusta sileäpintaisemman, voit siistiä sitä varovasti kertakäyttöisellä partahöylällä.


5 kommenttia:

Biibu kirjoitti...

Miaaauuh, nythän meitä on sitten kaksi isoa mustaa kissaan liikkeellä tänä talvena :)
terkuin Biibu

Hienon hatun sait tehtyä.

Hattara kirjoitti...

Kiitos Biibu!
Mies toivoi, ettei tuo kissa-asu kasvaisi tuota hattua enempää. Ei kuulemma oo koskaan ymmärtänyt kissa-asuja! :D

Neiti Näpertäjä kirjoitti...

Voi teitä kissanaisia! Ihana hattu =) Jonain päivänä vielä kyllä opettelen nuo kutomisen salat :D *hihih* Mummu kutoo villasukat meitin perheelle niin ei ole ollut vielä pakko opetella.. :)

Hattara kirjoitti...

Neiti Näpertäjälle kiitos kommentista! Tää Huopasesta neulominen on siinä mielessä kätevää, ettei ole kauheesti väliä, vaikka käsiala ei oisikaan kovin nättiä. Tuotos kuitenkin kutistuu, eikä silmukoita enää erota! :)

Neiti Näpertäjä kirjoitti...

*hahah* Tää mun kutomistaito-tilanne on kyllä aikas toivoton!! xD tuo ohjekin on mulle ihan hepreaa... pyöröpuikot!?! ylivetokavennus!?! ööö..? On tainnut tulla peruskoulussa viimeksi jotain kudottua... Mutta joskus vielä... =)